Izpiranje vodovodnega omrežja v objektih v javni uporabi pred pričetkom novega šolskega leta ali po daljši odsotnosti (vzgojno-varstvene in izobraževalne ustanove) (2)

 

Zastajanje vode v hišnem vodovodnem omrežju povzroča razmnoževanje mikroorganizmov ali izločanje nevarnih snovi iz omrežja v pitno vodo, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje.

V času počitnic, praznikov ali daljše odsotnosti je poraba vode zmanjšana ali celo prekinjena, zato  morajo lastniki in/ali upravniki javnih objektov pred ponovno uporabo vode poskrbeti za intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja:

  • Omrežje v objektu je potrebno spirati najmanj za 15 minut oziroma do stabilizacije temperature. Svetujemo, da se redna preventivna izpiranja vodovodnega omrežja izvajajo skozi vse leto, saj se s tem zagotavlja pretočnost pitne vode v vseh pipah v objektu.
  • Prav tako naj voda na vsaki pipi vsak dan pred prvo uporabo teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode ustali. Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo napitkov za otroke – najpogosteje je to pipa v kuhinji!
  • Vsaj enkrat na 14 dni je na vseh pipah potrebno sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.

 

Več koristnih nasvetov za vzdrževanje hišnega omrežja najdete na spletni strani Komunale Radgona ali na spletni strani NIJZ.